«Jeg må sove litt på det…!» Er et utrykk som ofte blir brukt når en skal ta en vanskelig beslutning eller gjøre en viktig vurdering. Dette uttrykket kommer ikke fra ingenting; når vi sover setter kroppen igang mange viktige prosesser. Søvn er ment for å gjøre oss klare for en ny dag, med mange nye og ofte viktige beslutninger.
De siste årene har det vært større fokus på hvorfor det er så viktig å sove nok og om søvnens mange gode egenskaper og positive effekter.
Vi bruker nesten 1/3 av livet til å sove. Det er lett å ta denne delen av livet som en selvfølgelighet, og mange er ikke klar over hva søvn faktisk gjør for kroppen og hvor viktig den er for en bra helse.
En voksen person tar i gjennomsnitt 35 000 beslutninger i løpet av en dag! Hva skal jeg ha på meg? Hva skal jeg lage til middag? Skal jeg sjekke mail eller ta meg en kaffe til..? Hva svarer jeg på dette spørsmålet? Hvordan setter jeg på denne maskinen?
Etter en lang krevende dag er det lett å ende opp med beslutnings «fatigue», og dagens siste valg blir ofte fattet på grunnlag av vaner og lyster. Sistnevnte er som regel ikke de beste valgene på sikt. På kvelden er det derfor lett å havne i sofaen med noe snacks, og et tv program som ikke krever så mye hjerneaktivitet! For å kunne reset’e hjernen er det derfor viktig med nok søvn og helst søvn med god kvalitet.
En god nattssøvn er for de fleste mellom 6-9 timer per natt. Gjennom natten «vaskes» hjernen og rydder opp i minner slik at du våkner opp med mer plass. Denne plassen kan nyttes til ny læring og gjør deg klar for å ta nye gode beslutninger.
Dvalemodus
Når vi sover går kroppen inn i et energisparer modus; blodtrykket og kropptemperaturen senkes og behovet for mat er ikke tilstede. Dette er et urinstinkt som har opphav i at det på natten ikke var lett å finne mat i mørket, da var det heller nyttig å gå i «dvalemodus» for å spare energi til dagen og lyset.
Dette «dvalemoduset» har også en stor betydning for restituering av kroppens vev. Ved å gi kroppen noen timer pause, kan cellene få tid til å gjennoprette eventuelle skader og overbelastninger som kroppen har fått gjennom en aktiv dag. Denne spareblussen styrker og opprettholder også et sterkt immunforsvar.
Når vi sover skiller kroppen ut flere forskjellige hormoner som hjelper oss å til å takle hverdagen bedre; veksthormoner er blandt disse. Veksthormoner veldikeholder muskelmasse. Hormonet kortisol derimot skilles ut ved stress og påvirker søvnen negativt.
5 tips til bedre søvn
-
For å få mest mulig ut av søvnen er det en fordel å sove på circa samme tidspunkt hver natt. Inenfor tidsrommet 22.00 og 24.00 er er det et «vindu» i den biologiske døgnrytmen, der mange opplever å føle tretthet og kan greie å sovne ganske raskt. Vipper man over denne fasen der man kjenner at øyelokkene er tunge og lar lakenskrekken herje- kan det være vanskelig å finne å oppnå samme gode raske innsovning. Dette kan føre til dårligere søvnkvalitet og søvnen kan bli kortvarig.
-
Du bør helst sove i et mørkt og litt kaldt rom. Om du har problemer med å finne ro i kroppen før du skal legge seg, kan bruken av en vektdyne ha en beroligende effekt.
-
Unngå skjerm en time før du legger deg! Blått lys fra skjermen stimulerer hjernen din. Det er også lett å oppnå et oppvekkende dopamin rush ved å sjekke mail og nyheter, rett før du skal sove.
-
Lag deg en hyggelig kveldsrutine! På denne måten gjør du kroppen klar til å forbedrede seg til et hvilemodus. Gjøre rommet litt mørkere, ta seg et varmt bad eller en kopp camillete kan være en søvndyssende rutine.
-
Kjenner du at øynene blir veldig tunge og energien renner ut i løpet av dagen? Istedenfor å ta deg en kopp kaffe (…til) som gjør at binyrene skiller ut mer av stresshormonet kortisol, ta deg heller en powernap på 10 minutter.