Bekkenleddsmerter rammer ca. 12 000 gravide kvinner hvert år, de aller fleste blir bra, men mellom 2000 – 4000 fortsetter å ha betydelige plager også etter fødselen. Mange av disse får ikke den veiledningen og behandlingen de trenger.
Graviditet skal være starten på en lykkelig og spennende tid i livet. Men for noen kan det også være starten på en tid med smerter og funksjonsproblemer. Allerede tidlig i svangerskapet kan noen kvinner oppleve sterke bekkenleddsmerter. Dette kan gjøre at de vanskeligheter med hverdagslige bevegelser, som å gå. Helt vanlige gjøremål som støvsuging, stillesitting eller tunge løft kan fremprovosere smertene. Når det gjør så vondt er det vanskelig å fungere normalt i hverdagen. Mange kjenner nok disse smertene under navnet bekkenløsning. Dette navnet kan være svært misvisende, for bekkenet har veldig lite bevegelse. Hos alle gravide skjer det en hormonell prosess som gjør at leddbåndene blir mer tøyelige og bekkenet blir mer fleksibelt. Dette skal vanligvis ikke gjør vondt.
Hvem får bekkensmerter?
Bekkenleddsmerter kan alle få; topptrente, lite aktive og også menn. Men det er flest gravide kvinner som rammes. Noen oppdager faktisk at de er gravide på grunn av smertene fra bekkenet. Disse smertene variere, og kan ofte bli verre utover dagen.
Internasjonal forskning viser at mer enn halvparten av alle som blir gravide får smerter enten i rygg, bekkenledd eller begge deler. Rundt 20 % har bekkenleddsmerter. Studier har vist at bekkenleddsmerter kan forårsake større problemer i hverdagen enn ryggsmerter. Når smertene dukker opp kan det være vanskelig å sette fingeren på hvor det kommer fra. Noen går til legen og klager over smerter fra rygg eller hofte, men ofte kan disse smertene spores til bekkenet.
Bekkenet har tre store ledd. Bak sitter de to iliosakralleddene. Foran ligger symfysen. Leddene er omgitt av muskler som er sterkt forbundet med leddbånd. Akkurat hva som er årsaker til smertene vet vi ikke enda. Det kan være alt fra en mekanisk årsak der smerten kommer fra selve leddene til hormoner som påvirker leddbåndene. Smertene kan være lokalisert over symfysen, over iliosacralleddene og kan stråle nedover sete og lår. Noen får vondt alle stedene, andre bare ett.
Hva kan du gjøre selv?
Med verkende bekken og vanskeligheter for å gå, er ikke graviditeten så enkel. Heldigvis er ikke smerter nødvendigvis et tegn på at noe er skadet, selv om det kan være en utfordring å leve med. Det finnes dessverre ingen enkel kur mot bekkenleddsmerter i graviditeten. Men det finnes ting man kan gjøre og ikke gjøre, for å gjøre hverdagen litt enklere.
Noen er redde for at bevegelse skal gjøre smerten verre. Derfor holder de seg i ro og venter på at kroppen skal lege seg selv. Andre fortsetter med høy aktivitet og mer trening selv om det fortsetter å gjøre vondt. Å trosse smertene kan føre til overbelastning av leddbånd og muskulatur, som igjen kan gjøre mer vondt. Begge disse strategiene vil sannsynligvis gjøre vondt verre. Det som gjelder er på holde seg aktiv innenfor egen smertegrense.
Det finnes mange ulike treningsformer og øvelsesopplegg på markedet, uten at en har bedre dokumentert effekt enn noen av de andre. Det som er viktig å tenke på er at smertene ikke skal øke under aktivitetene. Hvordan aktivitetene utføres har også mye og si for smertene. Små justeringer på hvordan man står, går og sitter kan også lette smertene. Unngå for eksempel for stor svai i korsryggen eller å være for bakoverlent. Stå heller med tyngden midt på foten. Husk også å bruke forfoten når du går.
Gå heller to korte turer istedenfor en lang, og gå på mykt underlag fremfor hard asfalt. For noen er det nødvendig å få hjelp til å løsne på musklatur og gjennoprettte god leddbevegelse. Særlig om disse har blitt belastet feil eller for mye.
Så er det også viktig å få god hvile mellom aktivitetene. Kroppen tåler aktivitet bedre om man tar pauser i gode hvilestillinger. Riktige hvilestillinger kan avlaste bekkenet og lette smertene, og derfor gjøre det litt lettere å ha bekkenleddsmerter.
Kan jeg føde naturlig?
Bekkenleddsmerter er IKKE et hinder for en naturlig fødsel. For de fleste forvinner heldigvis bekkenleddsmertene i løpet av barseltiden. Noen fortsetter å ha smerter som kommer og går også lenge etterpå. Om dette skulle skje med deg er det viktig at du legger opp et godt behandlingsløp i samarbeid med lege, fysioterapeut eller kiropraktor med god kompetanse for bekkenleddsmerter. Forskning har vist at individuell veiledning og behandling, kan hjelpe deg til å bli bra raskere. Når man har blitt smertefri kan man gradvis begynne å gjennoppbygge styrke og utholdenhet, og hvile mellom slagene.
Kilder:
Helsedirektoratet; FORMI- formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser. Se informasjonsfilmen om bekkenleddsmerter her