Behandling hos kiropraktor består av flere forskjellige teknikker og verktøy. Hos en kiropraktor er det vanlig at pasienten alltid opplever manuell behandling (behandling utført med hendene) i tillegg til andre behandlingsmetoder. En behandlingsplan vil også inneholde spesifikke øvelser, tøyninger og ergonomisk rådgivning der dette er et behov.
Behandling hos kiropraktor kan variere utifra plager. Under ser du en liste over vanlige plager som mange pasienter oppsøker kiropraktor for og noen av de behandlingsteknikkene som også blir brukt ved Solli Kiropraktorklinikk
- Migrene
- Spenningshodepine
- Svimmelhet
- Nakkesmerter
- Kjeveplager
- Vondt i skulderen
- Albueplager
- Senebetennelse
- Tennisalbue/golfalbue
- Håndleddsmerter
- Brystryggsmerter/ ubehag mellom skulderbladene
- Korsryggsmerter
- Bekkenleddsmerter
- Skoliose
- Isjias
- Hoftesmerter
- Knesmerter
- Ankelsmerter
- Fotsmerter
- Muskel og skjelettplager hos barn og ungdom
Behandling hos kiropraktor med leddjustering
Leddjustering også kalt for manipulasjon er nok det de fleste forbinder med kiropraktorbehandling. Leddjustering er også kjent som det berømte «knekket» som ofte er elsket eller hatet pga lyden- men det er selvfølgelig ingen ben som brekkes!! Årsaken til denne lyden er trykkforandringer inne i leddet, som oppstår ved rask bevegelse og separasjon av leddflatene i leddet. Denne behandlingsteknikken har som mål å gi bedre bevegelighet i et eller flere ledd som ikke beveger seg normalt- også kalt en «låsning». Etter en leddjustering vil pasienten som regel oppleve en umiddelbar bedring fordi leddet kan bevege seg normalt igjen. Når leddet bevegelser seg normalt vil signalene også øke, dette gir igjen bedre funksjon og mindre smerte.
Leddjustering er en trygg behandlingsform med god dokumentert effekt og er anbefalt som behandlingsform ved både akutte og langvarige muskel og skjelettplager. (Nasjonale kliniske retningslinjer for korsryggsmerter med og uten nerverotaffeksjon)
Behandling med IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation)
Dette er en teknikk der det brukes et spesialdesignet metallverktøy for å løsne opp i spenninger i bindevevet. Ønsket effekt er reduksjon av smerte samt større bevegelsesutslag i nærliggende ledd.
Behandlingen er ikke smertefull, men kan gi kortvarig rødhet i huden på grunn av økt sirkulasjon og blodgjennomstrøming i det behandlede området. Mange opplever umiddelbar bedring etter behandling med IASTM (også kalt Graston teknikk)
Behandling med IMS (Intra Muskulær Stimulering)/ Dry needling
Ved flere tilfeller kan pasienter ha nytte av behandling med nåler. Det er akupunkturnåler som benyttes, men det bør på ingen måte forveksles med akupunkturbehandling. En akupunktør benytter seg av tunge og puls-analyse før de setter akupunkturnåler i hud og underliggende vev i bestemte punkter på kroppen, kalt meridianer (energibaner).
Behandling med IMS/ Dry needling utføres ved at akupunkturnåler settes i stramt og spent vev og musklatur (muskelknuter/ «triggerpunkter»). Under behandlingen kan pasienten oppleve at muskelen rykker eller «twitcher» når nålen treffer et spenningspunkt i den involverte muskelen. Nålen kan enten stå stille til musklaturen slapper av igjen, eller så kan nålen stikkes ut og inn flere ganger over et lite område for økt stimulering. Det er helt opp til pasienten hvilken av disse to metodene som benyttes.
IMS/Dry needling blir benyttet som tilleggsbehandling under en konsultasjon.
Mange pasienter kan ha et anstrengt forhold til nåler. Ved Solli Kiropraktorklinikk legges det derfor ekstra vekt på at pasienten kjenner seg trygg før bruk av IMS og at de selv har mulighet å velge hvor mange nåler de ønsker under behandlingen.
Det er vanlig etter behandling med IMS at pasienten kan kjenne seg «støl» og værkende i de stimulerte områdene. Dette kan vare i alt fra 1 time til 2 dager. Denne værkingen kommer av at musklatur og vev er i tilheling. Etterhvert som helingen tiltar vil pasienten ofte merke mindre «twitching» for hver behandling.
Tilstander som responderer bra på IMS:
- Benhinne betennelse
- Tennis albue (muse arm)/golf albue
- Tendinitter generelt
- Muskelspasmer ved skivelidelser
- Nakkesmerter
- Skuldersmerter
- Knesmerter
- Spenninger rundt bekken og hofter
Det benyttes kun sterile engangsnåler ved denne behandlingen!
Kinesiotaping
Kinesiotaping er en rehabiliterende tapeteknikk. Elastisk spesialtape blir brukt over eller rundt sener/ligamenter, ledd og muskulatur. Hensikten er å stimulere og gi lett avlastning og støtte, uten å påvirke bevegelsesutslag.
Tapen skal oppleves behagelig å ha på. Den kan sitte på i 24 timer til den løsner av seg selv (3-5 dager). Tapen tåler vann og du kan både dursje og svømme med tapen på.