Kjeveplager eller kjevesmerter er dessverre en del av hverdagen for mange. Disse plagene blir også kalt for temporomandibulær dysfunksjon (TMD) og kan klassifiseres som en muskel og skjelettplage/lidelse. Kjeveplager er ikke uvanlig og forekommer oftere hos kvinner enn hos menn.

spenningene kommer fra kjeveleddet
Foto: Jessica Gaudioso
Ordtaket: » Det er bare å bite tennene sammen» er nok ikke helt tilfeldig! Det å bite tennene sammen er en vanlig reaksjon når vi føler oss presset, stresset eller irriterte. Mange vet vi ikke engang at de gjør det, det skjer helt automatisk. Ofte er dette noe som også skjer i løpet av natten, og da er det enda mindre sjanse for at vi legger merke til det. Disse uvanene kan over tid gi opphav til kjeveplager.
Ved Solli Kiropraktorklinikk ser jeg ukentlig pasienter som kommer til meg og forteller om smerter i hodet, nakke eller skuldre. Etter en grundig undersøkelse, kan de i mange tilfeller vise seg at kjeven har en stor del av skylden for disse plagene.
Hvordan fungerer kjeveleddet?
Kjeveleddet er et komplekst ledd som består av hodeskallens ubevegelige del og underkjeves bevegelige del. Underkjevens bevegelse på den ene siden av kjeven vil derfor også påvirke bevegelsen på den andre siden. Kjeveleddet er bygget opp av underkjevens høyre og venstre leddhode. Disse sitter plassert i hver sin leddgrop i høyre og venstre tinningben. Mellom leddflatene ligger det en skive av brusk. Denne skiven fungerer som en menisk (litt som mellomvirvelskivene vi har i ryggen eller menisken vi har i knærne). Denne skiven deler kjeveleddet opp i et øvre leddrom og et nedre leddrom. Skiven er en viktig del av dette leddet. Den fungerer både som «buffer» for press i leddet og distribuerer presset i leddet. Noe av det som gjør kjevelddet så komplekst er at det har en kombinert roterende og glidende bevegelse. Når vi åpner munnen fra 0-25 mm så roterer kjeveleddshodene i leddgropen, videre åpning over 25 mm dytter leddhodene fremover i en glidende bevegelse.
Kjevens tyggemusklatur
For at kjeven skal kunne bevege seg, er det i flere muskler som linker underkjeven til hodekallen. Det er fire muskler som betegnes som tyggemusklene våre. En av de viktigste tyggemusklene våre er masseter- som brer seg fra kinnbenet til underkjeven. Temporalis muskelen- brer seg over tinningområdet og er også en del av tyggemusklaturen vår. De siste to tyggemusklene våre er lateralt og mediale pterygoid- disse sitter dypere i kjevens øvre og nedre del. Disse musklene åpner og lukker kjeven, samtidig som de også kan bevege kjeven fra side til side, fremover og bakover. Det er viktig ta det er godt samspill mellom disse musklene, for om noen av disse musklene ikke beveger seg slik de skal, kan dette være grunnen til nedsatt bevegelse av kjeveleddet og/eller smerter rundt kjeveledd, øre eller tinning.
Tungen er også en muskel!
Tungen din spiller en viktig rolle i utviklingen av munnen og kjeven, den er også med på å forme posisjonen til tennene dine ettersom den er en naturlig del i utvidingen. av kjeveleddet.
Ideelt sett skal tennene kun møtes ca 15 minutter hver dag, og dette er hver gang vi tygger maten. Ellers skal tungen ligge i hvilestilling i ganen og tennene skal helst ha et lite mellomrom mellom tyggeflatene. I de tilfellene der noen har for kort tungebånd, eller dytter tungen bak fortennene hver gang de svelger ligger tungen dypt i underkjeven og riktig kjeveplassering kan utebli. Dette kan også øke behovet for å puste med åpen munn eller gi vansker med å holde munnen lukket med leppene inntil hverandre.
I disse tilfellene er det også viktig å etablere nye vaner for hvordan tungen skal bevege seg ved svelging.
Lips together- teeth apart
Det er flere symptomer som kan komme fra kjeveleddet
- Klikkelyder når du åpner eller lukker munnen.
- Nedsatt bevegelse og smerter når du gaper.
- Ømhet eller smerter som sitter på en eller begge sider av tinningen.
- Ømhet eller smerter rundt begge eller en side av kjeveleddet.
- Slitenhet eller ømhet i kjeven når du våkner på morgenen.
- Nedgnissede øvre tannflater
- Smerter som oppleves å komme fra tennene
- Smerter som oppleves å komme fra ørene
- Dotter i ørene
- Svimmelhet
- Spenningshodepine
Behandling for kjeveplager vil som oftest bestå av manuelle teknikker, hjemmeøvelser og fokus på stresmestring/pusteteknikker.
Noen ganger kan det være nødvendig med bildediagnostikk av kjeveleddet, eller det kan være fint med en midlertidig bittskinne til bruk når du sover. Om du skulle trenge dette som et tillegg har Solli Kiropraktorklinikk et tett samarbeid med Parkveien Tannregulering drevet av Luis Manuel Montero Sánchez; tannlege og spesialist i kjeveortopedi.
Om du er usikker på om jeg kan hjelpe deg med dine plager, eller om du har noen spørsmål- ta gjerne kontakt!