Stramt tungebånd- hørt om det før ? Hva er det og hvorfor kan det være et problem? I teksten som kommer skal du få vite mer og ganen, tungen og hvordan disse hører sammen. Du vil også kunne lese mer om hva som kan være symptomene på et stramt tungebånd.

forskjellige symptomer
La oss starte med ganen før vi introduserer tungen!
Stramt tungebånd handler ikke bare om hvordan tungen er festet, men like mye om samarbeidet den bør ha med ganen. Ganen er benet som former taket av munnhulen. Den ligger som en bro mellom jekslene på begge sider av overkjeven og kjeveleddene. Denne delen av ganen er hard. Om du ser på anatomien til munnen vil du også se at ganen er gulvet til neseveggen og fungerer som en skillevegg mellom munnhulen og nesehulen. Bak den harde ubevegelige delen av ganen finner vi den bløte bevegelige delen delen av ganen. Denne kalles ganeseilet og danner inngangen til svelget. Drøvelen er midtpunktet til den bløte delen av ganen.
Tungen er en slimhinnekledd muskelmasse som ligger plassert i bunnen av munnhulen forankret med et tungebånd. Når noen har stramt tungebånd vil det si at båndet som fester tungen til munngulvet er for stramt og hindrer tungen i å bevege seg slik den bør. For som med alle andre muskler vi har i kroppen er oppgaven å kunne bevege seg.
Tungen har flere oppgaver, den viktigste oppgaven er å skyve maten mellom tannrekkene og blande den godt i munnen sammen med spytt før den blir ført bakover mot den myke delen av ganen. Bakerst i ganen sørger svelgerefleksen for at maten fortsetter nedover i fordøyelseskanalen.
Funksjonen bestemmer formen, og formen bestemmer funksjonen!
En fullt fungererende tunge skal ha hvilestilling mot ganen når munnen er lukket igjen og presse toppen av «ganens midtgang» ved hvert svelg. Denne plasseringen av tungen tillater ganen å utvikle sin brede form over tid. Stramt tungebånd kan gjøre at tungen ikke klarer å hvile i ganen eller at den ikke møter ganen ved svelging. Ganeformen kan da bli og spiss og høy istedenfor bred og avrundet.

Symptomer ved stramt tungebånd
Om ganen får en høy posisjon kan også ansiktet utvikle en smalere form med høyere og smalere bihuler på hver side, dette kan igjen føre til munnpusting istedenfor nesepusting. «Munnpustere» har tungen liggende nede i munnhulen, samtidig som de har munnen åpen når de puster. Symptomer som snorking eller søvnapne følger ofte «munnpustere».
Om tungen sitter for stramt i underkjeven, kan det være vanskelig å gi ganen normal mengde berøringsstimuli- igjen kan dette resultere i en hypersensitiv brekningsreflex. Hos babyer og små barn kan dette føre til hyppige brekninger, gulping og oppkast ved måltider. Videre kan det også gi utslag ved at barnet (eller den voksne) blir sensitiv for enkelte konsistenser eller biter av mat.
En bred og avrundet gane sammen med en velfungerende tunge har bedre forutsetning for å kunne gi tennene normal plass i kjeven. En tunge som plasserer seg nede i munnhulen ved hvile og svelging vil vanligvis presse fortennene i overkjeven og/eller underkjeven sakte med sikkert fremover og kan hos noen føre til skjevhet av tannstilling. De vanligste tannstillingsfeilene er overbitt eller åpent bitt.
Vanskeligheter med å snakke eller uttale enkelte lyder kan være en konsekvens av at tungen din ikke fungerer optimalt. Noen kan også oppleve nedsatt bevegelse av nakken når de skal se oppover fordi tungen ligger så stramt forankret ved underkjeven og halsen. Dette kan hos noen gi kjeveleddsplager og/eller spenningshodepine.
Hva kan du gjøre selv?
Det finnes flere måter å behandle stramt tungbånd- det viktsigste du kan gjøre selv er å begynne med svelgeøvelser:
- Begynne med å presse tungen din oppover mot ganen og ikke fremover mot fortennene.
- Bit tennene godt sammen og svelg UTEN at tungen beveger seg bort fra grunnstillingen.
En annen øvelse du kan gjøre er:
- Legg tungen din med et press oppe i ganen med munnen lukket
- Så åpner du sakte opp munnen samtidig som tungen forblir i ganen der den plassert uten at den slipper dette «vakumet»
Om du er usikker på om plagene dine skyldes stramt tungebånd, kan du ta kontakt med Solli Kiropraktorklinikk for en konsultasjon og undersøkelse!
Bildet er tatt av Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay